Miseszándék

MI A SZENTMISE?

A legszentebb áldozat, melyet maga az Úr Jézus Krisztus hagyott ránk az Utolsó Vacsora keretében. Önmagát hagyta itt ajándékul, nekünk. S ezt az áldozatot a katolikus egyház újra és újra elénk tárja. Ajándékul nyújtja nekünk Krisztus szent Testét és Vérét! Amikor a Szentmisén részt veszünk, akkor ebben az áldozatban kapcsol be bennünket az Egyház az Isten önfeláldozó szeretetébe!

Amikor az Istennek szentelt helyen és időben az Istennek szentelt ember a liturgiában ezt az Istentől rendelt áldozatot megújítja, jelenvalóvá teszi, akkor a hívő különleges módon kapcsolódik bele Isten szeretetébe. Ez a kapcsolat mélységes, szeretettel teli, áldozatkész. Hiszen Krisztus áldozatul adja önmagát, mi pedig áldozzuk időnket, erőnket, figyelmünket.

MI A FELAJÁNLÁS?

A felajánlás az a döntés, amikor valamit (időt, erőt, anyagi javat, stb.) véglegesen odaadunk. Káin és Ábel elégették adományukat, így adták oda. Ábrahám áldozatát Isten égeti meg. Ugyanígy Illését is. Mi, ma már nem égetünk mást, csak a gyertyát, vagy a tömjént. A mi szentmise áldozatunk Önmagunk vagyunk és Krisztus az Oltáron.

MI A MISESZÁNDÉK?

A miseszándék az az elhatározás, melyért a szentmiseáldozatot felajánljuk. Amikor a Szentmisében VALAMIÉRT imádkozunk. Ezt a pap a liturgia elején elmondja, vagy magában felidézi. S a Szentmisében, az erre alkalmas részekben ezt megemlíti. Az Oltáriszentséget, a Szent Vért ezzel a kéréssel emeli közelebb Istenhez. Legyen az élő, elhunyt, vizsgára készülő, beteg, megszületett új családtag, család…
Sok mindenért lehet imádkozni. S erre legalkalmasabb a Szentmise áldozat, hiszen ennek keretében az én kérésemért a legszentebbet ajánljuk fel cserébe: Krisztust magát!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük