Hittan oktatás 2020-21 (némi csavarral)

Tisztelt püspökladányiak!

Egyházmegyénk püspöke, főtisztelendő Palánki Ferenc atya az alábbi közleményt juttatta el hozzánk:

„2020/21-es tanévtől gyermek- és ifjúságvédelmi okok miatt Palánki Ferenc megyéspüspök úr rendelkezése alapján megszűnnek az egyfős hittancsoportok. Amennyiben sikerül az egyfős csoportokat más csoporttal összevonni, akkor nem szűnik meg a csoport. Amennyiben nem lehetséges a csoportot más csoporttal összevonni, akkor ajánljunk a szülők figyelmébe valamely plébániai csoporthoz való kapcsolódás lehetőségét.”

Ez (összefoglalva) azt jelenti, hogy a (katolikus) hittan csoportok 1 gyermekkel NEM tarthatóak meg egyházmegyénkben. Ennek oka a gyermekek védelme és az (esetleges) botrányok megelőzése. Persze ez a rendelkezés teljességgel megérthető püspökünk részéről, de a püspökladányi helyzet egyedi az egyházmegyében – s erről tájékoztattam a főpásztort.

Főtisztelendő Palánki Ferenc püspök atya, a Debrecen-nyíregyházi egyházmegye püspöke

Hiszen egyházközségünk a nagyon kicsiny közösségek közé tartozik. Bár sikerült a hittanra járó gyermekek számát növelnünk ebben az évben, s idén már a harmadik táborunkat tartjuk majd (pályázati forrásból), s Nádudvaron is beindult az iskolai hitoktatás. Tehát tapasztalható némi haladás. S persze ki kell jelenteni azt is (az igazságosság jegyében), hogy a hittan órák után fizetést kapunk, ami itt a fő bevételi forrása Adrienn néninek és nekem. Mivel az egyházközség kicsiny, ezért fizetést nem tudunk felvenni az egyházközségtől. De azt hiszem az elért eredmények alapján látható, hogy NEM a pénzért dolgozunk, hanem szívvel-lélekkel küzdünk azért, hogy megmaradjunk és növekedjünk!

De ezzel a rendelkezéssel veszélybe kerülnek az óráink… Hiszen a mi csoportjaink főleg EGY gyermekkel vannak megtartva. Ennek oka egyrészt a református hívek nagy száma vagy éppen a nem vallásos szülők többsége, másrészt pedig a katolikus szülők „hit iránti ismerethiánya, vagy éppen nemtörődömsége”. Nem íratják be a katolikus szülők sem gyermekeiket a hittan órákra, pedig lennének.

Volt év, hogy 50 levelet küldtem ki az első osztályba beiratkozó gyermekek szüleinek (a Kereszteltek Anyakönyvében található születési dátumok és lakcímek alapján). Néhányat ugyan visszahozott a posta „ismeretlen címzett” jelzéssel, de ÖSSZESEN 9 szülő íratta be tavaly elsős gyermekét katolikus hittanra. (Petőfi-Petri-Kálvin-Kövy iskolákban!) Pedig 50-en kereszteltették gyermeküket templomunkban 2012-13-ban Püspökladányban…

EZÉRT ezzel a levéllel fordulok azokhoz a kedves katolikus testvérekhez, akiknek szülői felelősségük lenne gyermekeiket a hit útján nevelni, hiszen megígérték a gyermek keresztelésekor:

„Vállaljátok a gyermek megkeresztelésével járó kötelességeket?”

„Vállaljuk!”

„Keresztszülők! Támogatjátok e gyermek szüleit vállalt kötelességük teljesítésében?”

„Támogatjuk!”

„(NÉV)! Nagy örömmel fogad téged a keresztény közösség…”

(Részlet a katolikus keresztelési liturgiából)

S erre buzdít minket az Anyaszentegyház öt parancsolata is:

1 – A vasárnapot és kötelező ünnepeket szentmisével és pihenéssel szenteld meg!

2 – A pénteki bűnbánati napokat és a parancsolt böjtöket (Hamvazószerda, Nagypéntek) tartsd meg!

3 – Évente gyónjál, és legalább a húsvéti időben áldozzál!

4 – Házasságodat az Egyház rendje szerint kösd meg, és gyermekeidet katolikus módon neveld!

5 – Az Egyházat anyagi hozzájárulásoddal is támogasd!

S fordulok persze a kedves, jó szándékú szülőkhöz, akiknek gyermekei erkölcstanra járnak. Bátran írassák be/át gyermekeiket a katolikus egyházközség hittanóráira, hiszen a jelentkezés/átiratkozás ideje meghosszabbítást kapott (a vírusjárványra tekintettel) június 10-ig! Ezt könnyedén megtehetik az iskolában, vagy keressenek minket bátran!

Nem fogok persze könyörögni. Nem kenyerem. Eddig is éltünk, ezután sem fogunk elveszni. Nem úgy nézek ki, mint aki éhenhalni készül… De van, amikor már nem elég csendben tűrni a próbatételeket. Mert amíg a jótét lelkek hallgatnak, addig a sátán dörzsölheti boldogan a tenyerét.

Tisztelettel és hálával adózva maradok tisztelettel:

Kiss Zsolt Attila – plébános

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük