“Az élőket hívom, a holtakat engedem. S azt, aki nem hisz: figyelmeztetem…”

Egyházközségünk plébániáját meglátogatta a www.magyarharangok.hu oldal szerkesztője, s arra kértek minket, hogy adjunk engedélyt és lehetőséget arra, hogy a harangjaink hangját felvegyék, s azt a nagyközönség számára elérhetővé tegyék. Ennek a tiszteletteljes felkérésnek persze örömmel mondtam igent, hiszen nem árt, ha erről is többet tudunk. Az alábbi videón hallható is a hangjuk, alatta pedig a felvétel készítőivel olvashatnak egy rövid riportot.

Kérem, mutatkozzanak be!

Nyíregyházáról jöttünk, én Henzsel Csabáné Ibolya vagyok, ő pedig a fiam Áron. Fiam szeretne majd később harang-villamosítással foglalkozni.

Mióta foglalkoznak a harangok emlékének megőrzésével?

10 éve foglalkozunk ezzel a “hobbival”, kb. az óta járjuk szép Magyarországot, a csonkahonban is, de kérésre a határ sem határ. Igazából hobbinak indult, de fizetséget ezért nem várunk.

S önök bedolgoznak a Magyar Rádiónak?

Nem, sajnos.

Mit tudnak nekünk mondani a harangokról?

A kis harang súlya 200 kg, hangja Cisz/Desz2. 1845-ben Hornung József mester öntötte Budapesten. A középső harang 282,5 kg-t nyom, Aisz/B1 hangon hirdeti Isten nagyságát. A nagy harang súlya 800 kg, s ő Fisz/Gesz1 hangon zeng. E két nagyobb harangot Szlezák László, budapesti harangöntő mester készítette 1929-ben!

Milyen felszereléseik vannak?

Ez egy profibb mikrofon, fülhallgató, kamera. Munkánk része a jó felszerelés, amivel már nyugodt lélekkel tudjuk kiadni kezünkből a harangok szépségét.

Volt olyan, ahová nem engedték be önöket?

Volt. Különösebb indokként azt hozták fel, hogy “sok fenn az antenna”. Volt, aki püspöki engedélyt kért. Persze nem vagyunk erőszakosak.

Merre mentek legmesszebb?

Győr. Budapesten többször járunk, hiszen ott rendszeresek a felújítások és már ismerősként köszöntenek minket.

Nagyon szépen köszönöm a kedvességüket és a szép munkát. Életükre és munkájukra a jó Isten áldását kérjük! Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük